Nederland en Groot-Brittannië krijgen forse naheffingen voor hun bijdragen aan de Europese begrotingen. Er is een mogelijkheid om effectief te protesteren: eis dat Frankrijk eindelijk een miljardenboete krijgt voor het lakse begrotingsbeleid, stelt Errol Keyner.
De Britse premier David Cameron is razend. Brussel moet niet denken dat hij de naheffing van 2,1 miljard euro gaat betalen voor 1 december.
Nederland moet eerst narekenen of onze rekening van 642 miljoen euro wel klopt. Knap dat onze premier het hoofd koel houdt, want 642 miljoen euro doet Nederland niet minder pijn dan 2,1 miljard voor het veel grotere Groot-Brittannië.
De Duitsers en Fransen klagen niet, want zij krijgen juist (veel) geld terug uit Brussel.
Handige Britten
De rekenmeesters zullen hun sommetjes echt wel goed hebben gemaakt. En juridisch zal het ook allemaal zijn dichtgetimmerd. Gelukkig kunnen politieke krachten sterker zijn dan rekenkundige en juridische regeltjes, zo hoor ik u denken.
Inderdaad, de handige Britten zullen er niet alleen in slagen om een betaling ver na 1 december te laten plaatsvinden, maar het vooral te laten samenvallen met een verhoogde korting van hun bijdrage aan Europa.
En ja, Nederland zal iets dergelijks wellicht ook proberen. Hopelijk.
Laat Fransen niet wegkomen
Er is een tegengif. Nederland hoeft slechts een enkele voorwaarde te stellen voor de betaling: eisen dat Frankrijk eindelijk de miljardenboete krijgt die hoort bij het jarenlang overschrijden van haar begrotingstekorten. Ook de 3 procentnorm was namelijk afgesproken.
Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.
Lees ook
Frankrijk schuift beetje met begrotingscijfers en hoopt dat Brussel het pikt
Geslepen messen: Frankrijk op ramkoers met Brussel
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl